ANTON KRYLOV – SIMO LYLY: MUODONMUUTOS (2013)

Anton Krylov – Simo Lyly: Muodonmuutos (2013)

elt_muodonmuutos_gregor_lamppu_webs
Kuva: Lauri Lundahl

Anton Krylov – Simo Lyly

MUODONMUUTOS

Vapaasti Franz Kafkan kertomuksen pohjalta

Muodonmuutos on absurdi tragikomedia perhe-elämästä ja työuupumuksesta. Näytelmä käsittelee ajankohtaisia aiheita visuaalisen ja energisen kerronnan keinoin. Tule kokemaan teatterielämys ainutlaatuisessa puutalomiljöössä!

Gregor on menestyvä myyntiedustaja. Kotiin saavuttuaan ja syötyään Gregor vetäytyy huoneeseensa ja jatkaa työpäivää. Valo kajastaa oven alta vielä päivän vaihtuessa toiseksi. Gregor järjestää paperit ja kangasnäytteet seuraavan päivän asiakaskäyntejä varten.

Eräänä aamuna Gregor ei kykenekään nousemaan vuoteestaan.

Nykyaikaan sijoitettu näytelmä perustuu vapaasti Franz Kafkan samannimiseen kertomukseen: ”Kun Gregor Samsa eräänä aamuna heräsi levottomista unista, huomasi hän muuttuneensa vuoteessa suunnattomaksi syöpäläiseksi.”

Ajankohtaisuus on löydettävissä jo Kafkan alkuperäistekstistä. Tällä hetkellä pinnalla olevat aiheet syrjäytymisestä mielenterveysongelmiin sekä perhesurmiin läpileikkaavat tekstiä.

Muodonmuutos on ryhmälähtöisillä työtavoilla toteutettu produktio, joka siirtää Franz Kafkan novellin ”Muodonmuutos” näyttämölle ja nykyaikaan. Kafkan novelli toimii ryhmälle impulssimateriaalina, josta otetaan henkilöhahmoja, aiheita ja teemoja. Työryhmä tarttuu vakaviin aiheisiin absurdin mustan huumorin keinoin, mutta yrittää löytää lopulta toivon paikoitellen toivottomasta nykymaailmasta.

Jos talon kääntää nurinpäin, niin kuin vaatteen, se paljastaa sisäpuolensa karkean kankaan. Kellari nousee ullakoksi ja ullakko vajoaa alimmaiseksi. Muistot nousevat kuin kuolleet kalat, kuluva hetki jähmettyy. Valoja ei voi sammuttaa eikä verhoja sulkea. Lyöntiin nouseva käsi erottuu selvästi, kuin View-Masterissa. Se mikä oli tarkoitettu kuurojen kuultavaksi, sitä säestää nyt Melodican uikutus. Keittiö on tyhjä, vain pesemättömät astiat muistuttavat: perhe oli täällä.

Tarinamme päähenkilöllä, torakaksi muuttuneella myyntiedustaja Gregorilla, on kovettuneen vatsansa poimuissa viesti. Kangastilkkujensa ja käsittämättömän mokelluksensa keskeltä hän puolustaa ihmistä, joka ei pysty pukeutumaan kuin omiin vaatteisiinsa.

50-luvulla rakennettu Kilon VPK-talo sopii erinomaisesti Kafkan kertomuksen mielenmaisemaan. Esitys vahvistaa perinteikkään talon säilymistä elinvoimaisena.

Lue lisää … Katso traileri …

Ohjaus ja dramaturgia Anton Krylov
Teksti Anton Krylov, Simo Lyly
Tuotanto Jari Saarhelo

Rooleissa: Beda Anteroinen, Henrik Forsberg, Hannu Hurme, Satu Hätinen, Pirjo Oppman-Koschin, Essi Orava, Inka Ristola, Jari Saarhelo, Antti Wuokko

Kilon VPK-talo, Kilontie 23, Espoo / Sijainti kartalla … / Reittiopas …
500m Kilon asemalta

TI 26.2.2013 klo 19 Ensi-ilta
TO 28.2. klo 19

SU 3.3. HUOM. klo 15
MA 4.3. klo 19
TI 5.3. klo 19
TO 7.3. klo 19
SU 10.3. HUOM. klo 15
TI 12.3. klo 19
TO 14.3. klo 19
PE 15.3. klo 19
TI 19.3. klo 19
KE 20.3. klo 19
TO 21.3. klo 19

Liput 12/10/6 € (käteinen)

Lippuvaraukset: elteatteri@gmail.com tai 044 290 1075

Suositusikäraja 14V

Teatteri on saanut Espoon kulttuurilautakunnan avustusta