Kurssit

Haluatko elvyttää vanhan harrastuksen, tai etsitkö jotakin uutta juttua elämääsi?

Espoonlahden teatteri järjestää syys- marraskuussa 2021

Näyttelijäntyön kurssin

 Tule mukaan!

Kurssi järjestetään yhteistyössä Espoon kaupungin ja KSL-Opintokeskuksen kanssa.

 

AIKA 

 

Torstaisin klo 18 – 21,
Aloitus 23.9., viimeinen kurssikerta 2.12. Syyslomaviikolla 21.10. ei kurssia.

PAIKKA

Eestinmetsän palvelukeskus, Mäntytie 27, Espoo

 

OSALLISTUJAMÄÄRÄ

Enintään 25 henkilöä. Et tarvitse aiempaa kokemusta teatterista. Olethan yli 14-vuotias!

 

SISÄLLÖT     

Kurssilla harjoitellaan näyttelijäntyön keskeisiä osa-alueita:

 • läsnäolo ja kontakti 
 • nonverbaali ilmaisu, liike ja fyysistäminen
 • roolin rakentaminen: tavoitteet, itsen ja toisten muuntaminen
 • yhteistyö vastanäyttelijän ja ohjaajan kanssa
 • tekstin kanssa työskentely: roolianalyysi ja alateksti

Aluksi kurssilla lähestytään em. osa-alueita erilaisten harjoitusten kautta. Kurssin loppupuolella työskennellään tekstin kanssa ja valmistetaan kohtauksia. Kohtaukset toimivat kurssin lopputöinä, joissa yhdistyy kaikki aiemmin opittu.

 

HINTA          

129 euroa. Ilmoittautuminen sisältää Espoonlahden jäsenmaksun vuoden 2022 loppuun saakka.

Espoonlahden teatterin jäsenen kurssimaksu on 99 euroa.

Kurssimaksu tulee olla suoritettuna ennen ensimmäistä kurssikertaa. Lähetämme sähköpostilla ilmoittautuneille tarkemmat maksuohjeet noin viikko ennen aloitusta.

Jäsenenämme saat ennakkoon tiedon tulevista produktioista sekä kursseista, jolloin sinulla on paremmat mahdollisuudet päästä mukaan! Mitä enemmän olet kiinnostunut, sitä enemmän saat: kurssi-, ja näytelmätoimintamme muotoillaan jäsenten toiveiden näköiseksi. Kuulet kauttamme myös mahdollisuuksista osallistua avustajaksi muiden tuotantoihin tai vierailla esityksen harjoituksissa ja näytännöissä etuhintaan tai veloituksetta. Tule mukaan!

 

ILMOITTAUTUMINEN:

Ilmoittaudu sähköpostilla satu.grekin (at) gmail.com. Otsikoi viestisi: Näty-kurssi 2021. Mainitse ilmoittautuessasi:

–        nimi

–        sähköpostiosoite

–        syntymäaika

–        kotikunta

–        puhelinnumero

–        postiosoitteesi, jos liityt uutena jäsenenä

Kerrothan, jos et halua samalla liittyä jäseneksemme. Ilahdumme kovasti kaikista uusista jäsenistä!

Järjestäjä pidättää oikeuden muuttaa kurssin sisältöä, kestoa tai pitopaikkaa.

Toteutamme kurssin mahdollisimman turvallisesti koronaohjeita noudattaen ja sään salliessa meillä on mahdollisuus olla myös ulkotiloissa. Ryhmä ja ohjaaja ovat aina samat.

Kurssi on lähitapahtuma, joten osallistuminen on sallittua vain terveenä! Kädet pestään aina kurssitilaan tullessa, ja käsidesiä on tarjolla.

Kasvomaskeja ja turvavälejä suosittelemme. Teatteriharrastuksen luonteesta johtuen on mahdollista, että turvavälit eivät toteudu ihan kaikissa kurssin harjoitteissa. Osallistuja voi aina kieltäytyä harjoitteesta.

 

OHJAAJA

Kurssin ohjaajana toimii teatteri-ilmaisun ohjaaja (AMK), FM Heli Perttula.

Helin esittely:

”Tällä hetkellä työskentelen yläasteen äidinkielen, kirjallisuuden ilmaisutaidon opettajana. Opetan koulussamme myös tanssi- ja liikeilmaisua sekä luovaa kirjoittamista.  Teatterin parissa minulle on työkokemusta kertynyt niin näyttelemisestä (mm. Ahaa Teatteri, Mikkelin teatteri), ohjaamisesta (mm. Teekkarispeksi 2005, Pikku-Huopalahden yhteisöteatteri 2004-07) kuin erilaisten teatterikurssien ja -ryhmien opettamisesta (mm. Espoonlahden teatteri 2009, Tampereen Komediateatterin oppilaskoulu 2001). Erikoisalaani on improvisaatioteatteri, jota harjoitin 10 vuotta perustamani Improvisaatioteatteri Snorkkelin riveissä Tampereella. Tuoreimmat näyttelijäntyöni ovat Salatut elämät -sarjan Päivi Helenius (2021) sekä kiusaamista käsittelevä kiertuenäytelmä Tuutsäkin? (2015).!

 

 

Näyttelijäntyön kurssin tarkemmat sisällöt

 

 1. kerta: Ryhmämuotoisen luovan työskentelyn periaatteet
 • Ensimmäisellä kerralla keskiössä on turvallisen työskentelyilmapiirin rakentaminen toiminnallisen tutustumisen ja yhteisten pelisääntöjen rakentamisen kautta.
 • Leikin ja leikillisyyden merkitys luovassa työskentelyssä
 1. kerta: Läsnäolo ja vuorovaikutus
 • Toisella kerralla käsittelemme näyttelijäntyön peruskiveä eli läsnäoloa ja teemme erilaisia improvisaatioteatteriin pohjautuvia leikkejä ja harjoitteita.
 1. kerta: Fyysinen ilmaisu
 • Näyttelijän tehtävä on luoda näyttämölle fiktiivinen tilanne siten, että katsojat ymmärtävät, mistä on kyse. Tällä kerralla keskitymme erityisesti siihen, miten näyttelijä viestittää asioita puhumisen sijaan kehollisen ilmaisun ja toiminnan kautta. Käsittelemme myös tunteiden näyttelemistä.
 1. kerta: Puheilmaisu
 • Tällä kerralla harjoitamme näyttelijälle tärkeää puhe- ja ääni-ilmaisua. Teemme harjoituksia ja pohdimme myös äänen huoltamista.
 1. kerta: Roolin rakentaminen 1
 • Tällä kerralla pohdimme itsen ja toisten muuntamista sekä sitä, miten tärkeää on tiedostaa näyttelemänsä henkilön tavoite ja reagoida sen mukaan paitsi kohtauksen muihin henkilöihin myös tilaan ja yleisöön.
 1. kerta: Roolin rakentaminen 2 
 • Näyttelijän on tiedettävä roolihahmonsa tarina ja pyrittävä kertomaan se näyttämöllä riippumatta siitä, montako repliikkiä hänellä on.  Tällä kerralla käsittelemme roolianalyysin tekemistä. Aloitamme kurssin ”lopputöiden”, eli Tsehovin näytelmäkatkelmien valmistamisen.
 1. kerta: Kohtaustyöskentelyä 1
 • Jatkamme näytelmäkatkelmien valmistamista pienissä ryhmissä. Pohdimme samalla myös roolianalyysin näkyväksi tekemistä sekä yhteistyötä vastanäyttelijän kanssa.
 1. kerta: Kohtaustyöskentelyä 2
 • Työskentelemme edelleen näytelmäkatkelmien parissa ja keskitymme erityisesti yhteistyöhön ohjaajan kanssa.

 

 1. kerta: Kohtaustyöskentelyä 3
 • Tällä kerralla tuomme näytelmäkatkelmat yleisön eteen ja mietimme sitä, mitä kohtaukselle ja omalle näyttelemiselle tapahtuu, kun se saa katsojia.

 

 1. kerta: Kurssin päätös
 • Kurssin sisältöjen reflektointia kirjoittaen, keskustellen ja toiminnallisesti tehden
 • Palautteet

 

LÄMPIMÄSTI TERVETULOA!